تاریخ : سه شنبه, ۱۲ تیر , ۱۴۰۳ 26 ذو الحجة 1445 Tuesday, 2 July , 2024
6

كاشان با سابقه تمدنی هفت هزار ساله

  • کد خبر : 48399
  • 09 ژانویه 2019 - 11:09
كاشان با سابقه تمدنی هفت هزار ساله

كاشان با سابقه تمدنی هفت هزار ساله ايران سرزمين كهن با تمدني چند هزار ساله داراي ايران سرزمين كهن با تمدني چند هزار ساله داراي شهرهاي تاريخي و فرهنگي گوناگوني مي‏باشد.  از جمله اين شهرها كاشان با سابقه‏ي تمدني هفت هزار ساله در شمال غربي استان اصفهان در حاشيه غربي شوره‏زارهاي كوير مركزي ايران با […]

كاشان با سابقه تمدنی هفت هزار ساله

ايران سرزمين كهن با تمدني چند هزار ساله داراي

ايران سرزمين كهن با تمدني چند هزار ساله داراي شهرهاي تاريخي و فرهنگي گوناگوني مي‏باشد.  از جمله اين شهرها كاشان با سابقه‏ي تمدني هفت هزار ساله در شمال غربي استان اصفهان در حاشيه غربي شوره‏زارهاي كوير مركزي ايران با وسعت ۹۶۴۷ كيلومتر مربع واقع شده است. در طول تاريخ به نام‏هاي متعددي مانند كي آشيان، كاشيان، چهل حصاران و غيره شهرت داشته است از صنايع معروف آن مي‏توان كاشي‏كاري، گنبد سازي، گچ‏كاري، آجركاري، منبت كاري و مشبك كاري را نام برد و همين‏طور فرش و قاليچه‏ي كاشان شهرتي جهاني دارد.

بناهاي تاريخي كاشان

مسجد آقابزرگ

در سال ۱۲۶۵ ه. ق. با سرمايه‏ي حاج محمدتقي خانبان ساخته شد. طراحي اين بنا به سبك مدارس صدر و چهارباغ اصفهان مي‏باشد. از ويژگي‏هاي وصف‏ناپذير آن كاشي‏كاري ، آجركاري، كتيبه‏هاي نفيس كاشي و گچي، خطاطي‏هاي نستعليق و نقاشي‏هاي آن مي‏باشد كه توجه بازديدكنندگان را به خود جلب مي‏كند.

مسجد جامع

با قدمت‏ترين بناي تاريخي متعلق به دوره‏ي سلجوقيان در ۶۳۳ ه.ق. مي‏باشد، اين بنا شامل ۳ محراب، ۲ شبستان بزرگ، ۱ شبستان تحتاني، حوض‏خانه گنبد، ايوان و صحن مي‏باشد. منحصر به فرد بودن اين بنا مربوط به مناره دوره سلجوقي و آجركاري‏هاي آن مربوط به دوره‏ي آل‏بويه و ساختار يكي از محراب‏هاي شبستان كه به دوره‏ي ايلخاني برمي‏گردد.

بازار سنتي

در سفر به كاشان  و بازديد از بازار سنتي علاوه بر بناهاي تاريخي مانند كاروانسراي ميرپنج، مسجد طمقاچي، مسجد ميدان ميرعماد، مسجد بروجردي‏ها و تيمچه‏ي صباغ و تيمچه‏ي عين‏‏الدوله و … كه در قسمت‏هاي مختلف بازار واقع شده‏اند. مي‏توان از صنف‏هاي گوناگون از بزاز‏ها، مسگر‏ها، فرش‏فروش‏ها تا مغازه‏هاي رنگارنگ انواع عرقيجات ناب و شيريني‏پز‏هاي متنوع سنتي بازديد و خريد نمود.

خانه‎ بروجردي‎ها

در ۱۳۱۰ هـ .ق. در دوره قاجار توسط استاد علي مريم كاشاني طراحي و اجرا شد نكته قابل تأمل بنا برودجردي‎ها در نام آن كه به پيشه صاحبخانه‎ حاج سيد حسن نطنزي كه به تجارت با بروجرد مشغول بود برمي‎گردد. بناي بروجردي‏ها با ۳۰۰۰ مترمربع مساحت شامل حياط اندروني، بيروني، هشتي، راهرو، حياط تابستان نشين و زمستان نشين، حياط‎هاي سرپوشيده، آشپزخانه و زيرزمين مي‎باشد. بادگيرهاي قرينه هلالي و كلاه فرنگي آن و نقاشي‎هاي آبرنگ و رنگ روغن كه به دستان كمال الملك روي ديوارهاي بنا منقش شده‎اند از جذاب‎ترين و باشكوه‎ترين بخش‎هاي بنا محسوب مي‎شوند.

خانه طباطبايي‎ها

در ۱۲۵۰ هـ.ق. سيد جعفر طباطبايي، تاجر معروف فرش اين بنا را ساخت. طراح و معمار بنا استاد علي مريم كاشاني مي‎باشد. وسعت بنا ۴۷۰۰ مترمربع كه شامل ۴۰ اتاق، ۴ حياط، ۴ زيرزمين، ۳ بادگير و ۲ رشته قنات مي‎باشد. خيره كننده‎ترين قسمت بنا، حياط و حوض دل‏انگيزش، اتاق شاه نشين با پنجره‎هاي مشبك رنگي و آيينه‎كاري و نيز گچ‎بري‎ها و نقاشي‎هاي طراحي شده توسط صنيع الملك مي‎باشد.

خانه عامري‎ها

در دوره زنديه بنا شد و در دوره قاجار گسترش يافت. شامل ۸۵ اتاق و چندين حياط مي‎باشد. در معماري بنا مقرنس كاري، منبت كاري و گچ‎‏بري‎هاي خيره‎كننده‎اي كار شده است. اين بنا بلندترين بادگيرخانه‎هاي كاشان را دارد و همين موضوع ويژگي منحصر به فردي به آن بخشيده است كه نبايد ديدنش را از دست داد.

خانه عباسيان

در سال‎هاي پاياني نيمه اول قرن ۱۳ هـ.ق. ساخته شد. بعد از فوت مالك اوليه وراث سهام خود را فروختند. حياط بيروني بنا را تاجري معروف به نام عباسيان خريداري نمود كه از آن زمان به خانه عباسيان مشهور شد. وسعت بنا ۷۰۰۰ مترمربع مي‎باشد كه شامل ۵ طبقه ، ۵ حياط و گودال باغچه است. سبك معماري بنا به «گودال باغچه» شهرت دارد. به دلايلي از جمله بهره بردن از آب قنات و نيز حفظ خانه از سرما و گرما. ويژگي منحصر به فرد آن سبك معماري و گچ بري‎هايش مي‎باشد. قسمتي از بنا به بنياد سهراب سپهري تعلق گرفته است.

حمام سلطان اميراحمد

در مجاورت با امامزاده سلطان اميراحمد مي‎باشد. بناي اوليه‎ي حمام به دوره سلجوقيان و بناي امروزه آن به دوره قاجار برمي‎گردد. حمام امير احمد ۱۱۰۲ مترمربع وسعت دارد و از ۲ بخش كوچك و بزرگ شامل بلوخان، سردر ورودي، هشتي، راهروهاي ارتباطي، سربنيه ، ميان در، گرم خانه، خزينه، صفه شاه نشين، اتاق نظافت، تون گربه رو، دستك، برف انداز، جام خانه و چاه خانه مي‎باشد. از ويژگي‎ منحصر بفرد حمام بام گنبدي شكل با شيشه‎هايي از جنس عدسي محدب، گچ بري‎ها و كاشي‎كاري‎هاي فيروزه‎اي حمام مي‎باشد.

باغ فين و حمام فين

باغ فين در دوره شاه عباس اول صفوي ساخته شده است. بخش‎هاي ديگر باغ از جمله اتاق شاه نشين، خلوت كريمخاني، حمام سلطنتي، موزه ملي در دوره‎هاي بعد ساخته شده‎اند. برخي منابع از غياث‎الدين جمشيد كاشاني و برخي ديگر از شيخ بهايي به عنوان طراح باغ نام برده‎اند. درختان چنار و سرو قد برافراشته با قدمت حدود ۵۰۰ سال در كنار چشمه پاك و تغيير ناپذير سليمانيه به فضاي تاريخي و فرهنگي باغ آرامشي صد چندان بخشيده‎اند.

حمام فين در بخش جنوبي باغ فين واقع شده است. از دو حمام كوچك و بزرگ كه هر يك شامل ورودي، گرمخانه، آبنما، خزينه، محل نظافت و سر بينه مي‎باشند. حمام كوچك همزمان با باغ فين ساخته شد و به علت قتل اميركبير در ۱۲۳۰ هـ.ش. مشهور است.

حمام بزرگ در دوره فتحعلي شاه قاجار ساخته شده است كه داراي راهروهاي زيادي با معماري زيبا مي‎باشد.

 

 

 

لینک کوتاه : https://sanattourism.ir/?p=48399

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.