کشت زعفران بدون آب و خاک (هواکشت) توسط پژوهشگران دانشگاه سیستان و بلوچستان
کشت زعفران بدون آب و خاک (هواکشت) توسط پژوهشگران دانشکده جغرافیا و برنامهریزی
محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان انجام شد.
به گزارش روابط عمومی و به نقل از دکتر محسن حمیدیان پور عضو هیئتعلمی دانشکده جغرافیا و برنامه
ریزی محیطی این پروژه در دانشگاه سیستان و بلوچستان به ثمر رسید.
وی در مورد فرایند انجام این پروژه گفت: امروزه روند افزایش دما و کاهش میزان بارش که از آن تحت عنوان
گرمایش جهانی یاد میشود یکی از مهمترین دغدغهها و مشکلات زیستمحیطی محسوب می گردد. از
طرفی افزایش جمعیت و استفاده نادرست از منابع آب موجود، منجر شده است که استانی مانند استان
سیستان و بلوچستان باکم آبی زیادی روبرو باشد.
وی خاطرنشان کرد هرچند به لحاظ اقلیمی این استان دارای اقلیمی (آب و هوا) نیمه بیابانی است و
خشکییکی از ویژگیهای ذاتی آن محسوب میگردد. ولی تمامی این موارد درنهایت، در صورت نداشتن
راهحل مناسبسبب مهاجرتهای اقلیمی خواهد شد که شاید جز مهمترین معضل های قرن بیست
و یکم بهویژه در مناطقآسیب پذیری خشک و نیمهخشک میباشد.
ایشان افزودند: ما با تغییر سبک کشاورزی و همچنین استفاده از گیاهان خشکی دوست، استراتژیک
و باارزشمانند زعفران میتوانیم باعث ایجاد شغل های پایدار یا به بیانی معیشت پایدار شویم.
وی با اشاره به خصوصیات زعفران گفت: زعفران گیاهی است که در مناطق گرم و خشک که دارای
زمستانی معتدل میباشند رشد میکند. استان سیستان و بلوچستان به دلیل نوع اقلیمی آن امکان
رشد و نمو این گیاهضعیف و بهطوری با ریسک زیادی بهویژه در خصوص گلدهی همراه است؛ اما
درصورتیکه قادر به تهیه محیطیایزوله باشیم میتوان شرایط رشد و نمو این گیاه را در دست گرفت
و آن را با بازدهی بیشتر (معطرتر و خوشرنگتر)تولید کرد.
دکتر حمیدیان پور در مورد روش جدید کشت زعفران گفت: یکی از روش های جدید روش کشت بدون
آب و خاک(هواکشت) است؛ یعنی در این روش نیاز آبی به صفر میرسد و بهخوبی میتوان با مشکل
بیآبی سازگار گردیم(یکی اصول سازگاری با اقلیم در شرایط گرمایش جهانی) و علاوه بر آن نیاز به
خاک نیز نمیباشد.
وی در خاتمه یادآور شد این روش مناسب برای روستاییان و ساکنین همجوار با بیابان لوت مانند نصرتآباد،
گزاغه،انجیرک و بسیاری دیگر از مناطق استان سیستان و بلوچستان است ضمن آن که استفاده از این
نوع کشت موجبافزایش بازدهی به چندین برابر می گردد.
گفتنی است این محصول به دلیل محیط ایزوله دارای ارزش ریالی بیشتر نسبت به روش سنتی
می باشد.
روابط عمومی دانشگاه کسب این موفقیت را به گروه پژوهشی دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی
تبریکعرض مینماید.
Tourism Press