معجون معجزه گر «قوتو» درماه رمضان فراموش نشود
يكی از شيرينی های قديمی كرمان كه در روزها ماه مبارك رمضان
فراموش شده است «قاووت»است كه به لهجه كرمانی به آن «قوتو»
ميگويند. «قاووت» شيرينی است كه قدمتش به قرن هفتم هجری
برمی گردد و از مخلوط چند بذر گیاهی و گیاهان دارویی که پس از
بو دادن به صورت مخلوط با شکر آسیاب و پودر میگردند، تهیه میشود.
و خوردن آن مقاومت بدن را در برابر گرسنگی زياد مي كند مردم كرمان
در گذشته اين شيريني را در ماه مبارك رمضان تهيه مي كرند و در
شب های قدر با خود به مساجد به عنوام نذری توزيع مي كردند و معتقد
بودند قوتو در شب زنده داری كمك می كند و اگر آن را با زرده تخم مرغ
و شير آن را بر روی پيشانی بمالند قوتشان در روزه داری را افزايش می دهد.
قوتو به دلیل مواد گیاهی به کار رفته در آن از نظر طب سنتی طبع گرم و
خواص درمانی بسیار دارد. و دردرمان سردرد،دردهای مفاصل،سرگيجه،
كاهش نفخ معده،تقويت زنان بار دارو … كمك می كند.
در كرمان چند نوع قوتو تهيه می كنند که شامل مخلوط، پسته ای، نارگیلی،
نخودی، چهل گیاه و غیره است اما در ماه رمضان بیشتر قوتوی چهل گیاه
مورد استفاده قرار می گیرد.
قاووت کرمان به عنوان یک معجون خوراکی و درمانی به کشورهای اروپایی
صادر و در بسته بندی هایی جدید به شکل های مختلف از میهمانان کرمانی
با آن پذیرایی می شود.
درسته خيلی از كرمانی ها خوردن اين معجون خوراكی در ماه رمضان را
فراموش كرده اند اما قوتو هنوز هم بر سر برخی سفره های افطاری و
سحری و حتی در شب های احیا همراه زنان و مردان کرمانی است.
اهالی شهر و استان تاریخی کرمان آیین و رسوم فراوانی را در مراسم،
اعیاد و آیین های ملی و مذهبی همچون رمضان دارند که خاص مردم این
خطه و برگرفته از فرهنگ غنی آنها است.